REKLAMA


Kuchyňa a jej zariadenie

Veľkosť kuchyne má byť priamo úmerná počtu členov v rodine. AK má kuchyňa optimálne plniť svoj účel, tak nestačí, aby v nej bolo najmodernejšie zariadenie, pokiaľ nie je správne usporiadané. Ide o prívod studenej i teplej vody, rozmiestnení osvetľovacích telies i zásuviek a tiež o usporiadaní pracovných plôch, aby bolo v dosahu všetko potrebné.Ak zariaďujeme kuchyňu alebo modernizujeme, nakreslíme si najskôr pôdorysný náčrt, do ktorého zakreslíme dvere, okná, radiátory. Súčasťou nákresu bude aj farebné riešenie stien, podlahy a doplnkov.Základné tvary usporiadania kuchyne, ktoré umožňujú racionálnu prácu, sú štyri – kuchynská linka len na jednej strane, kuchynská linka na oboch stranách, tvar L a tvar U. Okrem týchto klasických tvarov, sa objavujú kuchynské linky s ostrovčekom uprostred, v ktorom sú všetky zariadenia potrebné k vareniu a prípravu jedál. Podľa mnohých meraní sa považujú bunky umiestnené uprostred kuchyne za pracovne najvýhodnejšie. Výška a šírka pracovných plôch je normovaná – 85 cm výška, 60 cm šírka.
V kuchyni by mala byť aspoň malá jedálnička, kde by sa mohlo ráno raňajkovať.
Jedálenská časť musí tvoriť uzavretý súbor a predovšetkým byť čo najbližšie k príprave pokrmov, aby sa ušetrilo čo najviac prechádzania. Bezprostredne pri stole musí byť skrinka, kde bude uložené všetko potrebné k prestieraniu.

Páči sa Vám článok?



Určite Vás bude zaujímať...