REKLAMA


Škárovanie obkladov

Škárovacie pomôcky

Keď ste ešte nikdy nerobili škárovanie, použite na to kúsok prírodnej morskej huby. Keď však získate potrebnú šikovnosť, môžete škárovať gumenou stierkou, je to omnoho rýchlejšie. Nakoniec škáry začistite hubkou.

 

Očistenie obkladačiek

Zatvrdnutá zmes lepidla a škárovacej hmoty sa odstraňuje z obkladačiek ťažko. Škárovaciu hmotu si pripravujte v malých množstvách, aby ste ju stihli spracovať a zároveň priebežne čistiť obkladačky. Tuhnúcu škárovaciu hmotu najľahšie odstránite kuchynskou drôtenkou z umelého vlákna.

 

Vonkajšie rohy

Pri vonkajších rohoch chránia obkladačky pred poškodením farebné plastové rohové lišty. Lišty upevňujte aj na hranách dverných a okenných otvorov s keramickým obkladom.

 

Vnútorné kúty

Obkladačky lepte v pároch z oboch strán kútov, aby ste dosiahli rovnomerné vodorovné škáry. V kúpeľni naneste v každom rohu zvislý pruh vodotesného tmelu, aby ste zabránili prenikaniu vlhkosti do škár.

 

Zastavte pleseň

Na vlhkých miestach sa darí plesniam. Pleseň vytvára na škárovacej hmote hnedé alebo čierne škvrny, ktoré sa nedajú umyť nijakým čistiacim prostriedkom. Na zamedzenie tvorby plesne potrite nalepené obkladačky pred vyškárovaním fungicídnym roztokom. Kuchynskú linku škárujte epoxidovou živicou. Na nej sa pleseň určite neuchytí.

 

Vymedzovacie krížiky

Keď lepíte tenké obkladačky a bojíte sa, že plastové vymedzovacie krížiky budú vyčnievať zo škáry, pred nanesením škárovacej hmoty ich vyberte.

 

Dočistenie škáry

Na vytvorenie žliabku sa dá použiť uzáver guľôčkového pera alebo hrubšia palička z lízanky. Škáry zarovnajte, kým je škárovacia hmota mäkká a jej prebytok starostlivo očistite. Nerobte to prstom, lebo drsná hmota vám môže zodrať kožu, aj keď máte rukavice. Použite na to vlhkú hubku.

 

Kuchynská linka

Povrch škár na doske kuchynskej linky upravte tak, aby bol v jednej rovine s povrchom obkladačiek. Keď urobíte žliabky ako na stenách, bude sa v nich držať mastnota a nečistota.

Páči sa Vám článok?



Určite Vás bude zaujímať...